www.jazzbridge.se

      

JAZZ BRIDGE 2009 - JAZZFESTIVAL I KARLSKRONA
KONSERTHUSET 27-29 AUG, TORSDAG - LÖRDAG
"EN HET JAZZFESTIVAL MED MUSIK, DANS OCH FEST, DÄR YNGRE
OCH ÄLDRE GENERATIONER MÖTS - I EN SMÄLTDEGEL AV SWING,
BOP AND GROOVE!"




NILS LANDGREN FUNK UNIT
LARS DANIELSSON & LESZEK MOZDZER

DEBORAH BROWN & ANDREAS PETTERSSON QUARTET
JONAS KULLHAMMAR QUARTET
KULLRUSK
H3FK
JOE SPINACI & THE BROOKOLINO ORCHESTRA
 feat. MIRIAM AIDA
MYSTIC REVELATION OF SOUL
NILS LANDGREN & BLEKINGE BIG BAND
BAGABOO
HAROLD JEFTA SWING BAND
CASTELL SWING PROJECT

...PLUS NÅGRA TILL





"Jag mÅste varit den sÄmsta eleven han nÅgonsin haft"
INTERVJU MED JONAS KULLHAMMAR

Att prata med Jonas Kullhammar gör mig glad. Jag blir förhoppningsfull, tror på framtiden och ser den globala ekonomiska krisen som en liten skvätt i Siljan. Jonas Kullhammar är allt annat än bakåtsträvare. Han är allt annat än mossig gammal jazz. Han är allt annat än lagomsvensson. Jonas Kullhammar är energi. Positiv energi.






Efter att han tillsammans med sin saxofon knappt satt foten innanför tröskeln på Ackis, Musikhögskolan i Stockholm, blott arton år gammal, vände han på klacken och sade snällt men bestämt tack och adjö till den akademiska jazzen.

   - Jag hade redan då så pass mycket spelningar att jag kunde klara mig ekonomiskt. Men jag kände också att det inte riktigt var min grej. Afro-kubansk dans blev vi till exempel tvingade till och jag förstod nog aldrig riktigt det där. Jag tycker inte att musiker ska behöva lära sig att dansa. Dansare behöver ju inte lära sig att spela instrument! I så fall ska det vara frivilligt!

1998 började han spela på heltid, han spelade redan då med många bra jazzmusiker. Kvartetten, Jonas Kullhammar Quartet, sattes då ihop och har sedan dess haft samma bandmedlemmar. Förutom EST, Esbjörn Svensson Trio, har det de senaste åren inte funnits speciellt många jazzgrupper som har lyckats hålla ihop under så pass lång tid. Jonas är yngst i bandet som för övrigt består av Torbjörn Gulz på piano, Torbjörn Zetterberg på bas och Jonas Holgersson på trummor.

   - Att det blev de här musikerna var absolut ingen slump utan faktiskt ganska genomtänkt, Torbjörn Zetterberg och Jonas Holgersson var klara. Jag diskuterade pianist med Jonas Holgersson som nämnde Torbjörn Gulz. Tyvärr hade jag haft lite dålig erfarenhet av Gulz, eller rättare sagt han av mig! Jag hade honom som lärare i arrangering på Ackis. Jag måste varit den sämsta eleven han någonsin haft. Men mest berodde det nog på att jag aldrig var där. Nå väl, jag tog mod till mig och frågade. Gulz tyckte det lät jätteintressant redan från början! Och så blev det!





Jonas menar att inriktningen på kvartettens musik inte har förändrats speciellt mycket sedan de första åren.

   - Vi är inte lika bråkiga nu som vi var i början. Men visst har vi utvecklats. Vi har blivit bättre musiker, var och en för sig, och tillsammans. Av naturliga själv har vi blivit väldigt samspelta med tiden. Att vi låter som vi gör idag beror mycket på att vi är fyra musiker som har spelat väldigt länge tillsammans.

Enligt Jonas görs det idag ett par hundra jazzplattor om året här i Sverige. På sextiotalet var siffran ett tjugotal. Detta faktum är väldigt intressant och samtidigt ganska skönt att höra från någon som Jonas Kullhammar då man inte sällan hör röster som menar att jazzen skulle vara död, inte minst då Jonas Kullhammar själv är en stor aktör inom skivbolagsbranschen som ger ut svensk modern jazz idag. Han startade skivbolaget Moserobie år 2000. Fram till idag har skivbolaget gett ut cirka sextio plattor, och självklart ger han ut sina egna plattor på samma bolag.

   - När jag skulle ge ut min första platta kände jag snabbt att det var ett ganska mossigt tänk från de etablerade skivbolagens sida, ett väldigt konservativt tänk. Jag fick erbjudande från ett antal skivbolag. Inget av skivbolagen passade i både utformning och innehåll, det kändes inte rätt, jag ville annat! Det klassiska sättet att spela in dem, med stöd från Statens Kulturråd och allt därefter, lockade inte. En god vän till mig sökte stöd tre gånger utan att bli antagen. Han dog kort därefter. Han var en grym musiker, men tyvärr finns inga inspelningar med honom. Sedan tycker jag inte om att skivbolagen försöker stöpa artisten, tillsammans med skivan, i en speciell mall. Som sagt, tänket var väldigt konservativt. Det skulle vara minst en standard på skivan, en blues och en ballad, sedan fick man göra eget. Det skulle skrivas en pretentiös liner note, en manual, om hur man skulle lyssna på skivan. Skivomslaget skulle vara ett porträttfoto med sitt huvudinstrument och skivan skulle heta nått i stil med ”Introducing”, ”Presenting”, ”Debuet” eller ”First recording”.





Under några år sparade Jonas ihop pengar så att han kunde göra sin första skiva år 2000, Salut. Då, när Jonas startade sitt bolag, var det inte alls så vanligt med eget skivbolag, men han menar samtidigt att kändisskivbolagen som växer upp som svampar idag inte riktigt jobbar på samma sätt som hans bolag. De har ofta advokater och andra personer runtomkring som gör mycket åt dem. Han har inget av detta, menar han.

   - Just nu jobbar jag heltid med spelandet, jobbar en extra halvtid med skivbolaget, försöker vara farsa en halvtid också - så jag jobbar alldeles för mycket. Jag vet inte om jag har ADHD eller något, jag kan bara inte sitta still. Det roligaste är att spela förstås, bortsett från att umgås med mina barn. Efter spelningarna i Karlskrona ska jag ha ett break resten av året. Jag lägger ner alldeles för mycket tid på resor, på att soundchecka, checka in och ut på hotell, och fixa bokningar. Så i höst ska jag ta några månader och bara koncentrera mig på min musik dagtid, och på min familj kvällstid. Jag ska öva, och varje dag ska jag göra någon form av musik. Jag ska inte ägna mig åt omusikaliska grejer som att stå på diverse flygplatser till exempel. Jag behöver en paus, andas och komma fram till något, vad vet jag inte. Jag har gått på som en ångvält i elva års tid!

I veckan åker kvartetten på USA-turné och spelar bland annat på det prestigefyllda Kennedy Center i Washington DC. De senaste åren har gruppen börjat spela mer och mer utomlands, och idag gör de mer än hälften av spelningarna utomlands.

   - Vi har spelat på alla de bästa ställena i Sverige, på konserthus, jazzklubbar och festivaler. Därför är det viktigt att komma ut till nya ställen. Det är lite speciellt att jobba som jazzmusiker och improvisatör, man måste få variation. Jag behöver det! Annars blir det som ett vanligt nio- till femjobb, och det passar inte mig. Att komma utomlands på spelningar hjälper mig att utvecklas som musiker. Men däremot skulle jag inte stå ut med att bara spela med kvartetten. Jag behöver även andra projekt vid sidan om, även att kvartetten är högsta prioritet.”





Jonas har redan turnerat runt jordklotet med sin kvartett och har fått uppleva mycket genom sina resor.

   - Kina och USA är verkligen två ytterligheter. I Kina spelade vi för folk som aldrig tidigare hade hört jazz. De gick i extas och behandlade oss som vi var The Beatles! I USA bli de väldigt glada när de hör att vi kommer från Sverige och dessutom kan spela jazz, det är ju ändå i USA som man hittar jazzens rötter. I Peking och Shanghai spelade vi för folk i tjugoårsåldern, workshopliknande tillställningar, men de greppade inte improvisationsbiten alls utan de kunde fråga vilka toner vi spelade och om vi ville skriva ner dessa.

Jag ska runda av och tacka för en kul intervju när Jonas något besviken undrar om jag inte ska fråga om hans koppling till Karlskrona. Någonstans hade jag glömt detta.

   - Att komma till Karlskrona är lite som att komma hem till moderlandet. Min gammelfarmor och gammelfarfar är ursprungligen från Karlskrona, och min farfar föddes där. Min gammelfarmor som bodde här i Stockholm dog nu i januari, vilket förstås är jättetråkigt. Jag vet att hon skulle ha uppskattat det jättemycket om hon fått se mig spela i Karlskrona. Hon brukade nämligen åka ner till Karlskrona varje år. Hon bodde själv hemma i vanlig lägenhet. Hon blev 99 år och var pigg ända till slutet, så det gick väldigt fort. Det är inget man egentligen kan vara ledsen över. Så skulle man själv vilja leva sitt liv.

Jonas Kullhammar Quartet har aldrig tidigare spelat i Karlskrona, däremot har Jonas varit i Karlskrona en gång tidigare med ett annat band, berättar han.

   - De garvade åt mig när jag kom ner till Karlskorna och sa att jag nu vet hur det är för afro-amerikaner att komma tillbaka till Afrika, moderlandet. Jag är ju i alla fall kvartskarlskronit, inte så pjåkigt! Och namnet Kullhammar härstammar från Karlskrona, det var i Karlskrona det hittades på har jag fått höra. Släkten hette Dahlberg. Så finns det några Dahlberg i Karlskrona får de komma till festivalen så får vi se om vi är lika varandra!


TEXT Anders Svensson

FOTO Andy Newcombe

    

TORSDAG - ART AND COLOR
Stämningsskapare inför kommande dagar. Luta dig tillbaka och njut i stora salen av vackra klanger och skön musik.

FREDAG - SOUL AND GROOVE
Groovig och festlig kväll med mycket dansant musik och skön stämning. Nu är det fest!!

LÖRDAG - SWING AND BOP
Grym musik i form av både sång och många fantastiska musiker. Dessutom kommer swingen och dansen återigen mötas.


LINDY HOP och DANS
Under festivalen




Under hela festivalen kommer det finnas en scen med artister som spelar musik att dansa till. Under lördagen kommer fokus vara på Lindy Hop. Kvällen kommer bl a att inledas med workshop som leds av dansklubben Tipsy Dance Club. På fredagen kommer vi få njuta av flera dansanta band, både på stora och på lilla scenen.


JONAS HOLGERSSON DIGGAR OCH SEGLAR UT FULLRIGGAD TILLSAMMANS MED JACK DEJOHNETTE



Många skulle nog säga
att Jonas Holgersson är Sveriges absolut främsta jazztrummis. Hans musikaliska bredd och hans unika touch är speciell.
    Han har spelat med Palle Danielsson, Jojje Wadenius, Bobo Stenson, Joakim Milder, Benny Andersson, Magnus Lindgren, Cæcilie Norby, Jeanette Lindström, Lina Nyberg, Lisa Ekdahl, Helen Sjöholm, Sara Isaksson, Anders Widmark och Tommy Körberg.
    Idag är han först och främst delaktig i Jonas Kullhammar Quartet. Men han spelar även med Rigmor Gustavsson Band och Jacob Karlzon Trio med flera!
   Jonas Holgersson har i djungeln av skivor valt ut sina favoriter som han ständigt återkommer till, och samtliga har en mycket speciell trumslagare vid rodret..

Vilken relation har du till Jack DeJohnettes musik och hans sätt att förhålla sig till trummorna?
”Jack kom in tidigt i mitt jazzlyssnande och han har alltid varit en husgud för mig, en stor inspirationskälla! Han är verkligen en av de riktigt stora! Jag gillar hans approach, han har ett brett sound, hans sätt att använda trummor från små till stora pukor, det blir ett vitt spektra. Och hans musikalitet förstås, det diggar jag med honom.."

Varför finns inte Keith Jarrett Trio representerad i urvalet av skivorna?
” Keith Jarrett och hans trio har jag lyssnat på mycket. Jag var ganska ung när jag hörde honom första gången. Standards Live fanns med på listan men åkte ur till förmån för skivan med Surman. Självklart har trion gjort fantastiska plattor. Men de flesta känner till Jacks samarbete med Jarrett, jag vill välja något som folk kanske inte har lyssnat till så mycket..”

CHARLES LLOYD
Forest Flower, 1967



”Jag skulle helst välja en box med den här kvartetten om det fanns. Ett magiskt band med fyra personer som det stämmer så där klockrent om. Charles Lloyd skulle förtjänar ännu mer uppmärksamhet, anser jag. Hans speciella sound i saxen tillsammans med Keith Jarretts spel går rakt in i hjärtat på mig. Jag kan lyssna hur mycket som helst på det här, så är det när man gillar soundet!”

MILES DAVIS
Black Beauty: Miles Davis at Fillmore
West, 1970




"Musiken är här funkigare och rockigare, precis i början av fusionperioden. Grymt bra och Jack lirar funk på sitt bästa sätt. Han var otroligt inspirerad av Tony Williams under denna tiden, han låter nästan lite Tony Williamsk!! Man hör att ha har lyssnat mycket på honom.
    För mig är detta nästan lite partymusik, perfekt att dra igång på en fest – men alla kanske inte uppskattar detta (skratt)!! Men är man musiker och gillar det är det grymt, man blir glad när man hör musiken!"

TRIO BEYOND
Saudades, 2006



”John Scofield, Larry Goldings och Jack DeJohnette har gjort en tributeplatta till Tony Willams och hans Lifetime. Den här  plattan är ett statement för Jack, Jack är fortfarande bäst helt enkelt! Också lite partymusik emellanåt. Grym platta!!”

JACK DEJOHNETTE
Special Edition, 1979



"Jag fick plattan av min kommunala musiklärare Henrik Ståhle, som tyvärr inte finns kvar bland oss längre.
    Jag började lyssna på jazz ganska så sent, var inte så stort fan av jazz tidigare. Så det här måste ha varit när jag var ungefär femton-sexton år. Detta är första plattan jag hörde med Jack. Lite svårt att beskriva musiken, det är hårt och torrt, ett sound som griper tag i en. Trummor och bas tillsammans med två saxar, inget ackordsinstrument. För mig är detta det ultimata soundet, hårt och mjukt på samma gång. En platta som ligger otroligt varmt om hjärtat, kanske också för att det var den första!
    Plattan var en stor succé för Jack, han fick stor uppmärksamhet för platten, och fick nått stort pris för den också, vet jag.”

JOHN SURMAN
Free and Equal, 2003



"Jag var på turné i Tyskland, bl a med Christian Spering. Han hade köpt den här plattan och tyckte att jag skulle kolla in den. Jag sitter i turnébussen, jag får lyssna på det här, och jag gillade det mycket.
    John surman har skrivit musiken. Jack och John har gjort duoplattor ihop tidigare och jag gillar dessa också. Sättningen med London Brass blir speciell, med tuba bl a! Inte den vanliga sättningen! Ett samarbete som klickar direkt för min del. Jag lyssnade igenom hela platten rakt upp och ned i bussen, och jag tyckte den var grymt bra! Jag lyssnar fortfarande mycket på den. De spelar nyanserat, och de spelar för musiken. Brassbandet kommer verkligen till sin rätt. Jack spelar piano på några låtar. Det här är en liveplatta. En spelning rakt upp och ner.”


GRATIS JAZZKURS
UNDER EN VECKA




Musik i Blekinge och Unit arrangerar för nionde året i rad en uppskattad lägervecka på Blekinge Läns Folkhögskola i Bräkne-Hoby. Kursen vänder sig till Dig som har bra grundkunskaper på ditt instrument/sång. Kanske finns det platser kvar!? :))


Spotify invites



Om du inte redan har Spotify kanske
du vill testa med en gratis inbudan. Lite
reklam då och då. Men om du vill slippa
reklamen betalar du bara en mindre peng i månaden. Testa!! :)) Här hittar du en
sida som gratis delar ut Sportify invites..


OM JAZZ BRIDGE
Jazzfestivalen besöker i år Karlskrona. Festivalen vandrar mellan länets kommuner och började sin vandring i Karlshamn förra året. Nästa år kommer stafettpinnen ligga i händerna på Olofströms jazzklubb.


ARRANGÖR
I år arrangeras jazzfestivalen
JAZZ BRIDGE av föreningen JAZZ i KARLSKRONA, JiK, som är en helt
ideell förening.



Till sin hjälp har JiK ett antal
medarrangörer: OLOFSTRÖMS
JAZZKLUBB, JAZZFÖRENINGEN
MUNTHE, RONNEBY MUSIKFÖRENING,
MUSIK i BLEKINGE och JAZZ i BLEKINGE.

 


SPONSORER    
















    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   




Producerat av Anders Svensson, Jazz i Karlskrona, den 11 JUNI 2009